1.آنی یاب قابلیت پیاده سازی روی چه کالا هایی را دارد؟
1. انواع کیف ها ( پول ، دستی و..) 2. گوشی های تلفن همراه 3. لپ تاپ-تبلت 4. فلش مموری یا هارد دیسک 5. کارت سوخت- گواهینامه 6. کارت ملی وشناسنامه 7. انواع کارتهای شناسایی(دانشجویی-نظامی-کارت سربارزی و...) 8. اسناد مسکونی و... 9. اسناد بانکی (چک ها ،کارت عابر بانک و...) 10. دفترچه بیمه 11. بیمه نامه ها 12. نامه های مهم و بزودی قابلیت پیاده سازی برای اموالی مانند یخچال، تلویزیون و... اجرایی خواهد شد.
2.درصورت اتمام شارژ پیامک ردیابی به چه نحوی میتوانم کد مالکیتم را شارژ کند؟
1-اولین و راحت ترین راه ، شارژ رایگان از طریق تبلیغ این سیستم به دوستان و آشنایان و ارسال کد مالکیت خود قبل از کد خریدار جدید می باشد در این حالت با هر بار ارسال کد شما توسط یک شماره همراه جدید مبلغ (2500تومان) معادل 5 اعتبار ردیابی به صورت اتوماتیک در کد شما شارژ خواهد شد، این حالت تا 5 بار یعنی مجموعا معادل 12500 تومان در حساب شما منظور خواهد شد.
2-خرید شارژآنی یاب از طریق نمایندگی های فعال در پست باجه پست یافته می باشد.
3-خرید شارژ از طریق آپ با شماره گیری دستورالعمل زیر (در این روش داشتن رمز دوم کارت عابر بانک الزامیست)
*733*4*318060#
4-خرید شارژ از طریق پنل کاربری مشترک:در این روش هر مشترک وارد سایت آنی یاب شده و در قسمت ورود کاربران کد مالکیت ورمز روی کارت آنی یاب خریداری شده را وارد می کند سپس در پنل کاربری خود قسمت شارژ کد آنی یاب را انتخاب می کند و پس از وصل شدن به سامانه پرداخت بانکی مبلغ مورد نظر را واریز میکند.
3.آیا در ایران و دنیا سیستم مشابهی وجود دارد؟
خیر،سیستم ردیابی پیامکی و بسته های آنی یاب برای اولین بار در ایران و دنیا برای اشیاء گمشده و سرقت شده از طرف آقای سید مهدی قیصری ثبت اختراع و تجاری سازی شده است
4.به زبان ساده این سیستم چه کمکی به ما میکند؟
این سیستم به کمک یک سامانه پیامک، مدارک واسناد مهم ونیز دسته کلید یا ریموت کنترل شما را از طریق یک کد رهگیری اختصاصی که مانند پلاک شناسایی برای محصول می باشدپشتیبانی نموده و در صورت گم شدن، یابنده به راحتی میتواند با مالک ارتباط برقرار کرده ودر نتیجه مدارک ،دسته کلید و... در کمترین زمان ممکنشماره یابنده یا محا نگهداری مدرک پیدا شده برای شما ارسال می شود.
5.یکی ازایردات این سیستم این است که: تا یابنده کد روی کالا را به سامانه پیامک نکند قابلیت ردیا بی مقدور نمی باشد؟
بلی کاملا درست است ،همه سیستم های دنیا حتی جدیدترین تکنولوژی ها دارای ضرایب خطا هستند،مثلا در سیستم های ردیابی از طریق جی پی اس ضریب اشتباه در بعضی مواقع از 3 تا10 متر هم می رسد یا در شرایط خاص امکان سیگنال دهی وجود ندارد.علاوه بر این با توجه به حس امانتداری هموطنان گرامی وتلاش اکثریت مردم برای رساندن مدارک اسناد واموال مردم به صاحبانشان (بر حسب وظیفه شرعی) روزانه بیش از 10000 مدارک و اشیاء مختلف تحویل مراکز اشیائ پیدا شده می شود ودر بانک اطلاعات پیدا شده های کشور ثبت می گردد.که در حال حاضر بزرگترین بانک اطلاعات پیدا شده های کشور در اختیار آنی یاب می باشد،که این موضوع قدرت بازیابی مدارک را به بیش از 90% افزایش خواهد داد،و براساس قراردادها و تفاهم نامه آنی یاب با مراکز مختلف نگهداری اشیاء گمشده مدارک مجهز به بارکد آنی یاب بلافصله به مالک آن اطلاع داده خواهد شد.
6.مزایای این سیستم برای دولت و سازمانها و مردم چه می باشد؟
1-دولت سالانه صد ها میلیارد تومان بودجه جهت صدور مدارک المثنی و هزینه های اجرایی آن هزینه کرده ومی کند که با یک محاسبه ساده اگر فرضا این سیستم 80% کارآیی داشته باشد الانه صرفه جویی بسیار کلانی برای سازمانهای صادر کننده در بر خواهد داشت.
2-کاهش استرس ونگرانی مردم در ارتباط با گم کردن مدارک ،که آنی یاب مدت و شدت این استرس ها را کاهش می دهد.
3-کاهش ترافیک شهری
4-کاهش هزینه های تحمیلی به مردم جهت صدور المثنی
5-کاهش سردرگمی مردم در مراجعه به سازمانها و همچنین کاهش ترافیک مراجعه به ادارات
6-افزایش رضایتمندی مردم از دولت و سازمانها
7-اجرای دولت الکترونیک به معنای واقعی(خدمات غیر حضوری آنی یاب(اطلاع پیدا شدن مدارک یا اشیاء)سرعت اطلاع رسانی بالا)
8-صرف جویی در وقت مردم،و سازمانها.
7.گروه هدف آنی یاب چه کسانی می باشند؟
تمام افراد جامعه مدارک یا اشیائی را دارند که نیاز به لیبل مجهز به کد رهگیری آنی یاب دارد هر نوزادی که به دنیا می آید کارت ملی و شناسنامه دارد که نیاز به لیبل رهگیری آنی یاب دارد، همچنین سازمانها و شرکت هایی که موارد پاسخ داده شده در سوال 1 را تولید یا وارد می کنند.
8.مزایای سیستم ردیابی پیامکی چیست؟
1-ارزان بودن 2-راحت بودن انجام فرآیند ردیابی برای عموم مردم 3-پیشگیری از سرقت و گمشدن 4-در صورت گمشدن قابلیت ارتباط دهی بین مالک و یابنده در کمترین زمان ممکن 5-در دسترس بودن برای همه 6-قابلیت پیاده سازی و پیگیری توسط سازمانها 7- قابلیت پیاده سازی بر روی اکثریت کالاها و اسناد.
9.در صورتی که یابنده پیامک را ارسال کند و به دلایلی مانند سوختن سیم کارت یا واگذاری سیم کارت ، یا خاموش بودن و در دسترس نبودن و همچنین مشکلات فنی سامانه های پیامک ، پیامک دریافت نشده یا به مالک ارسال نشود وضعیت به چه شکلی خواهد بود؟
اگر سامانه پیامک رادریافت کند ولی به همراه مالک ارسال نشود ،سامانه تلفن گویای آنی یاب به صورت شبانه روزی سامانه پیامک را چک کرده و برای مواردی که پیام ردیابی ارسال نشده باشد، مجددا پیام را ارسال یا از طریق همان شماره یا شماره تماس های دیگری که شخص در اختیار سامانه قرار داده تماس صوتی برقرار خواهد کرد.در مواردی که سیم کارت واگذار شده یا سوخته باشد کالا یا مدارک از طرف یابنده به پست تحویل خواهد شد ومسئولیتی در این مورد متوجه شرکت نمی باشد.
10.آیا این سیستم براساس RFID,GPS کارمی کند؟
خیر با توجه به هزینه بالای ,RFIDوGPS سیستم ردیابی مقرون به صرفه نیست ولی سیستم ردیابی پیامکی برای اکثریت کالاها و اسناد قابل انجام است.
از طرفی متاسفانه تا کنون زیر ساخت مناسب برای سیستم های ردیابی GPS – RFID وجود ندارد و به زودی از طرف شرکت محصولاتی مرتبط در فروشگاه اینترنتی قرارداده خواهد شد.
11.تفاوت کدگذاری آنی یاب روی مدارک با نوشتن شماره تماس هر شخص روی مدارکش چه فرقی دارد؟
1-تمام مدارک شما به صورت سیستمی توسط سازمانهای مختلف که با آنی یاب قرارداد دارند می توانند به راحتی شما را از پیدا شدن مدرکتان مطلع کنند.
2-ماندگاری نوشته ها مهم است که در اثر مرور زمان با نوشتن پاک خواهد شد.ولی لیبل های آنی یاب با لیبل شفاف پوشانده شده که در اثر سایش و مرور زمان ماندگاری بسیار بیشتری را خواهد داشت.
3-قابلیت نوشتن روی دسته کلیدهای فلزی و دیگر اشیاء از این قبیل وجود نخواهد داشت در صورتی که با خرید و ثبت نام در سامانه آنی یاب لیبل های مجهز به کدرهگیری اختصاصی چاپ شده با سایزهای مختلف با قابلیت نصب روی اشیاء و ضدآب و ضد سایش با ماندگاری بالاتر در اختیار هر فرد قرار میگیرد.
4-شماره ی شخصی شما در معرض دید قرار می گیرد و احتمال سوء استفاده از شماره شخص وجود دارد،ولی در اعلام اطلاع رسانی آنی یاب شماره یابنده برای مالک ارسال میشود،ولی شماره مالک به لحاظ امنیت بیشتر برای یابنده ارسال نمی شود و در اختیار هیچ فرد یا سازمانی قرارداده نمی شود.
5-در صورت خاموش بودن یا جواب ندادن گوشی ،در سیستم آنی یاب شماره یابنده ذخیره شده و امکان اطلاع رسانی در دفعات بعدی به شماره های دیگر فرد که در سامانه وارد کرده وجود دارد.
6_سازمانهایی که واحد اشیاء پیدا شده و گمشده دارند مانند اداره پست و مترو یا ترمینال ها و اماکن متبرکه و... تعهدی برای تماس با شماره شخصی مالک ندارند ممکن است به صورت موردی یک کارمند یا شخصی این کار را در این قسمت ها انجام دهد ولی ساز وکار و سازمان یافته نیست ولی آنی یاب طی قرارداد کشوری با پست ،دسترسی به سیستم اطلاع رسانی به مالک بارکد بر اساس اسکن بارکد را فراهم کرده و شرکت ملی پست متعهد است حداکثر ظرف ۷۲ ساعت اطلاعات مدارک پیدا شده دارای بارکد آنی یاب را در سامانه آنی یاب http://ani1.ir/AnnounceFind ثبت یا بارکد را با اپلیکیشن آنی یاب اسکن نمایند.
قابل ذکر است آنی یاب به مراکز نگهداری اشیاء پیدا شده و گمشده دسترسی به نرم افزار را به عنوان کار عام المنفعه به صورت رایگان فراهم کرده است و این مراکز میتوانند طی تماس با پشتیبانی ۰۲۱۹۱۰۱۲۰۲۰ کد کاربری خود را دریافت کنند.
7- در مواردی که مدارک یا اشیاء سرقت شده تماس با شماره شخص ممکن است این شائبه را ایجاد کند که سارق همان شخصی است که تماس گرفته است ولی در موارد لیبل آنی یاب این چالش بسیار کمتر است چرا که بر اساس فرآیندی فرهنگسازی شده آنی یاب پیامک اطلاع رسانی به صورت سیستمی آنلاین عمل می نمایدو با مراکز اشیاء پیدا شده همکاری دارد.
8-اساسا همین کار ساده نیز بیش از 98% مردم انجام نمی دهند در هر صورت نوشتن شماره یک راهکار است و بهتر از هیچ اقدامی است.
12.نحوه اخذ نمایندگی این سیستم جدید چگونه می باشد؟
تمامی کسانی که توانایی بازاریابی وعرضه این محصولات را دارند می توانند با اخذ نمایندگی پخش به شغلی پایدار با سوددهی معقول دست یابند.(مراجعه با بخش اعطای نمایندگی یا تماس با شماره ( 22698773 021 ))
13.مدت زمانی که این سیستم برای اطلاع رسانی گمشده های برای هر کد پشتیبانی میکند،تا چه زمانی است؟آیا بعد از مدت مشخص پشتیبانی و اطلاع رسانی متوقف یا منقضی می شود؟
لیبل های طرح غرامت و یا لیبل های 14 تایی و 7 تایی و ده لیبله آنی یاب یکبار یا یکسال تحت پوشش آنلاین سامانه آنی یاب هستند ولی بقیه محصولات مانند طرح تک لیبله یا دو و 3 و 4 لیبله در همان دفعه اول پیدا شدن نیاز به شارژ کد کاربری شما برای اطلاع دقیق محل یا شماره یابنده می باشد .بعد یکسال هم پشتیبانی برای تمام طرح ها ادامه خواهدداشت وتحت هیچ شرایطی،در صورت داشتن شارژ حداقلی 457.000 ریالی پشتیبانی اطلاع رسانی متوقف نخواهد شد،مدت زمان استفاده از خدمات آنی یاب تا زمانی که لیبل روی شیء یا مدرک نصب می باشد برقرار است و به هیچ عنوان منقضی نمی شود،این بدین معنی است تا زمانی که کد مالکیت روی کالا یا مدرک باشد و از لحاظ ریالی شارژ آنی یاب داشته باشد،سامانه پشتیبانی می نماید،و حتی در حالتی که شارژ ریالی هر کد عضویت کمتر از 457.000 ریال یا به اتمام رسیده باشد، هر دفعه ای که کد از هر طریقی به سامانه ارسال شود و سامانه تشخیص اعلام یافتن نماید بلافاصله یک پیامک به شماره مالک آن کد که در سامانه ثبت شده پیامی با این محتوا:(مالک محترم یابنده ای کد شما را به سامانه پیامک کرده است ،جهت دریافت شماره ایشان ،نسبت به شارژ کد آنی یاب از لینک زیر اقدام نمائید.)
به شماره ثبت نامی ارسال میکند.
کلیه کدهای عضویت بعداز یکسال از تاریخ فعال سازی و ثبت نام حتی اگر یکبار هم گم نشده باشد نیاز به شارژ عضویت حداقل 457.000 ریال دارد و پس از شارژ مجدد کد عضویت آنی یاب، شماره یابنده برای مالک ارسال میشود.
14.روش اجرای تبلیغات برای سازمانها و ... در بسته های آنی یاب چگونه خواهد بود؟
در یک طرف جاسوئیچی پیام ردیابی حک یا چاپ خواهد شدو در طرف دیگرتبلیغ لوگو و آدرس سایت و شماره تلفن یا پیام سفارش دهنده حک لیزر یا چاپ خواهد شد.
با توجه به عمق حکاکی قابلیت ماندگاری وتبلیغاتی بسیار بالایی خواهد داشت ودر ضمن به دلیل جدید بودن و جالب بودن محصول روزانه به چندین نفر تبلیغ شما معرفی خواهدشد و کارت ویزیت یا تبلیغات دیگرمربوط به سفارش دهنده قابلیت بسته بندی در بسته های آنی یاب را خواهد داشت.
15.هزینه ردیابی و ارسال هر بار شماره یابنده روی گوشی مالک در حال حاضر چه مبلغی می باشد؟
قیمت هر یکبار اطلاع رسانی(اعلام پیدا شدن به مالک) مبلغ 457.000 ریال می باشد مثلا شخصی که 920/000 ریال شارژ پیامک ردیابی دارد در صورتی که تا 2مرتبه مدارک یا اشیاء مجهز به کد رهگیری اختصاصی(کد مالکیت) را گم کند سامانه تا 2 مرتبه اتوماتیک شماره یابندگانی که کد گمشده مالک را سامانه ارسال کرده اند، به مالک اطلاع رسانی خواهد کرد،قبل از اتمام شارژ ردیابی یک پیامک اتمام شارژ به مالک ارسال خواهد شد و مالک قادر خواهد بود طبق روش های اعلام شده در سایت ودفترچه راهنما یا جواب سوال 11 اقدام به شارژ کد مالکیت خود کند.
16. آیا شارژ این سیستم استفاده های دیگری هم دارد؟
بلی . مشتریان آنی یاب میتوانند، تنها با 500 تومان هزینه که از شارژ اختصاصی آنی یاب آنها کسر میشود(ارتباطی با شارژ همراه اول یا ایرانسل یا رایتل و... ندارد) ، بصورت پیامکی پیگیر مدارک گمشده دوستان و آشنایان خود باشند.
در واقع چنانچه مدارک اعضای خانواده یا دوستان شما فاقد لیبل آنییاب بوده و گم شده است، شما میتوانید تنها با ارسال یک پیامک از وضعیت آن مطلع شوید. با استفاده از این امکان دیگر نیازی نیست ، جهت اطمینان از پیدا شدن یا پیدا نشدن مدرک یا مدارک آشنایان خود به اداره پست یا دیگر مراکز مراجعه کنید، بلکه با ارسال یک پیامک (مطابق دستور زیر) به سامانه آنی یاب (30005020) میتوانید از پیدا شدن یا نشدن مدرک/مدارک آنها مطلع شوید.
نام و نام خانوادگی (خود یا آشنایان)--نام پدر--شماره شناسنامه--کد ملی--نوع مدرکی که گم شده است.
بزودی قابلیت های بسیار متنوع این سیستم به اطلاع مشترکین گرامی خواهد رسید.
17.آیا امکان دریافت تعدادبیشتر لیبل یا برچسب مجهز به کد آنی یاب وجود دارد؟
بلی،پس از تماس با واحد پشتیبانی 02162801 داخلی 9 می توانید به هر تعداد لازم لیبل یا برچسب که نیاز دارید با کد جدید درب منزل دریافت کنید،ضمننا در سفارش جدید به دلیل اینکه مشترک آنی یاب هستید 10٪ تخفیف به شما داده خواهد شد،ولی در حال حاضر چاپ مجدد همان شماره بهرکد فعلی شما میسر نیست.
18.تفاوت شارژ آنی یاب با شارژ اپراتورها و کاربرد این شارژ چیست؟
شارژ آنی یاب اختصاصی بوده و جهت اطلاع رسانی پیدا شدن مدارک یا اشیاء و همچنین جستجوی در سامانه کشوری آنی یاب می باشد و دیگر کاربردهایی که بعدا اضافه می شود از طریق سایت یا پیامک اطلاع رسانی خواهدشد،شارژ آنی یاب هیچ ارتباطی با شارژ اپراتورها ندارد ،و امکان مکالمه ندارد،ولی از طریق اینترنت امکان ارسال پیامک در پنل کاربری خودتان در سایت آنی یاب وجود دارد.یکی از کاربردهای اصلی پیامک شدن محل یا شماره یابنده برای مالک است در حال حاضر هر بار اطلاع رسانی محل پیدا شدن 250.000 ریال می باشد در هر صورت به مالک پیدا شدن اطلاع داده میشود،منتها اطلاعات دقیق یابنده نیازمند داشتن شارژ آنی یاب در پنل کاربری همان کد آنی یاب می باشد.
19.تفاوت سیستم آنی یاب با پست یافته یا دیگر مراکز نگهداری اشیاء گمشده در چیست؟
سیستم آنی یاب همانطور که از اسمش پیدا است بر اساس سرعت و کاهش زمان پیدا شدن و مبتنی بر فناوری بودن عمل می کند.در آنی یاب شرط اختصاص کد به مدارک ،دریافت شماره همراه از مالک مدرک یا شیء هست،یعنی قبل از چسباندن لیبل آنی یاب شماره همراه در سامانه آنی یاب ثبت می شود،لذا هنگام پیدا شدن مدارکی که مجهز به لیبل یا کد آنی یاب هست چون شماره همراه وی از قبل در اختیار آنی یاب می باشد،بلافاصله به مالک آن اطلاع داده می شود ولی در سیتسم های فعلی نظیر صندوق های پستی و مراکز نگهداری اشیاء پیدا شده،مدارک یا شیء گمشده پیدا می شود ولی تا مالک به آن اداره مراجعه نکند به هیچ وجه امکان تحویل به مالک ندارد،مگر اینکه اثری یا نشانی داشته باشد که در اکثر موارد این مراکز به دلیل حجم بالای مدارک پیدا شده،به این نشانه ها توجهی ندارند و بهتر است بگوییم این سیتسم ها سنتی عمل می کنند،در سیستم پست هیچ برنامه ای در حال حاضر برای نگهداری اشیاء پیدا شده وجود ندارد وفقط مدارک نگهداری می شوند.
و لی در تفاهم نامه آنی یاب با این مراکز مبلغی بابت هر مدرک پیدا شده با کد آنی یاب به این مراکز داده می شود.و همین موضوع انگیزه ای جهت پیگیری مدارک مجهز به لیبل های آنی یاب را به این مراکز می دهد.
20.آیا آنی یاب می تواند در نقاطی که دسترسی آنتن دهی برای موبایل مالک وجود ندارد یا مشترک پیامک های تبلیغاتی را فیلتر کرده است یا گوشی موبایل مفقود شده است ، پیامک اطلاع رسانی را به مالک انجام دهد؟
بلی ،آنی یاب شماره پیامکی خود را بر اساس تفاهم نامه با شرکت مخابرات از فیلتر بودن خارج کرده است برای مشترکانی که شماره همراه خود را در برابر پیام های تبلیغاتی فیلتر کرده اند، پیام اطلاع رسانی ارسال می شود،در مواردی که گوشی شخص در دسترس نیست به محض وارد شدن شخص به شبکه اپراتور پیام ارسال می شود،در مواردی که گوشی سرقت شود شخص می تواند به راحتی بلافاصله دستورالعمل تعویض شماره از یک شماره همراه دیگر ارسال می کند و پیام اطلاع رسانی از همان لحظه به بعد به آن شماره جدید ارسال می شود.
21.سرنوشت اشیاء یا مدارکی که در پست یا دیگر مراکز نگهداری اشیاء پیدا شده یا توسط پلیس کشف می شود چیست؟
به دلیل نداشتن نشانی از مالک و در صورت عدم مراجعه مالک و پیگیری نکردن در پست مدارک بعد از 6 ماه به مراکز صادر کننده یا سازمان مربوطه تحویل داده می شود و درآن سازمانها ی مربوطه مدارکمدتی نگهداری میشود و در بعضی موارد بلافاصله پانچ می شود چون معمولا در طی شش ماه شخص اقدام به صدور المثنی کرده است، در مورد اشیا ء در مراکز نگهداری اشیاء پیدا شده یا کشف شده بعد از مدت زمانی که از یک ماه تا یک سال است،تحویل کمیته امداد یا سازمان بهزیستی داده می شود و یا به مزایده گذاشته شده و پول آن برای سازمانهای حمایت کننده یا دیگر اهداف مرتبط هزینه می شود.
22_آیا میتوان یک طرح ۱۴ لیبله را خریداری کرد و لیبل ها رو به دوستان و دیگر اعضای خانواده تقسیم کرد که آنها هم نصب و استفاده کنند؟
سلام با توجه به اینکه هر لیبل به کد ملی و شماره تلفن همراه یک فرد متصل میشود،این کار باعث خطا در شناسایی مالک واقعی خواهد شد،از طرفی ممکن است در هنگام ارسال پیامک برای مالک بارکد ،واکنشی نشان ندهد،و صرفا هر بارکد برای کد ملی و شماره تماس یک فرد در نظر گرفته شده،و توصیه آنی یاب به این مشتریان عزیز ،خریداری طرح هایی با لیبل های کمتر هست ،مثلا طرح ۴ لیبله یا ۵ لیبله
23-اشیاء گمشده در قطار، کجا نگهداری می شوند و برای دریافت آنها چه اقداماتی مورد نیاز است ؟
در صورتی که مسافر در قطار باشد، باید رئیس قطار را از این موضوع مطلع نمایند و در صورتی که از قطار پیاده شد باید رئیس ایستگاه را از مراتب مطلع نمایند. جهت تحویل اشیاء گمشده، مسافرین محترم تا یک ماه فرصت دارند، به دفتر اشیای گمشده داخل ایستگاه مراجعه نمایند(چنانچه اشیا گمشده فاسد شدنی باشد مشمول مدت یک ماه نخواهد بود). جهت اطلاع از وجود دفتر اشیای گمشده در هر ایستگاه با سامانه صدای مسافر(۵۱۴۹-۰۲۱) تماس حاصل فرمایید.
24-اشیاء گمشده در فرودگاه به کجا منتقل میشوند ؟
اگر در سالن عمومی اشیا و مدارک مسافرین پیدا شود به پلیس تحویل داده می شود. در صورت پيدا شدن اشياء و مدارک متعلق به مسافرين در سالن ترانزیت به سپاه و سپس به دفتر امانات تحویل داده می شود. و در صورت پيدا شدن اشياء و مدارک در هواپیما به امور جامه دان شرکت مربوطه تحویل داده می شود.
25-آیا در طرح غرامت یک مشتری با خرید لیبل می تواند لیبل های خود را به خانواده یا دوستان بدهد و آنها روی همان کد در صورت گمشدن غرامت دریافت نماید؟
غرامت فقط به یک کد ملی که ثبت نام و فعال شده باشد تعلق میگیرید حتی اگر شخص در ۴۵ روز گذشته درخواست تغییر نام داشته باشه ،برای اون کد ملی قبلی فقط قابل پرداخت خواهد بود و حتی نمیشود مثلا شوهر شخصی گم کند و بعد بیاید از نام خانمش درخواست تغییر ویرایش اطلاعات به نام خودش به جهت دریافت غرامت داشته باشدتمام این موارد توسط کارشناسان پشتیبانی کنترل میشود.
26-مدت زمان پوشش طرح غرامت از چه زمانی است و تا چه مدتی اعتبار دارد؟
از زمان فعالسازی و ثبت نام در سایت شروع و یکسال بعد به پایان میرسد و در پایان مدت غرامت پیامک اطلاع رسانی همراه با لینک شارژ مجدد و تمدید غرامت و عضویت ارسال میشود.
27-آیا با به پایان رسیدن طرح امکان تمدید طرح غرامت وجود دارد ؟هزینه تمدید چه میزان است ؟
همزمان با دریافت پیامک پایان طرح غرامت لینک فعالسازی برای یکسال آینده با مبلغ 457۰۰ تومان ارسال میشود و طرح غرامت و عضویت مشترک تمدید خواهد شد.
28- وقتی مشتری که مدارکش گم کرده و سپس طرح غرامت المثنی ثبت نام می نماید آیا به ایشان غرامت المثنی تعلق میگیرد؟
خیر غرامت المثنی به گمشده فعلی ایشان تعلق نمیگیرد.
و باید عکس یا کپی از کارتی که لیبل روی آن از قبل نصب بوده تهیه و بعد از گذشت ۴۵ روز(دوره انتظار پیدا شدن ) به همراه کپی یا عکس المثنی جدید همان مدرک ارسال و بعد بررسی مدارک پرداخت هزینه های المثنی برابر قوانین و مقررات پرداخت خواهد شد.
به عبارتی افرادی که در حال حاضر مدرکشان گمشده ،با خرید لیبل غرامت نمیتواند از مبلغ غرامت المثنی استفاده کند و حتما حتما باید عکس یا کپی از مدارک که روی آن لیبل از قبل نصب بوده ارائه دهد و از روش های فنی دیگر بررسی شده تا از این طریق امکان مدیریت صحیح طرح وجود داشته باشد.29-با اتمام یکساله طرح غرامت ،کارآیی لیبل ها چگونه خواهد بود؟
کارآیی لیبل آنی یاب هیچ ارتباطی به طرح غرامت نداشته
و تا مادامی که لیبل روی مدارک وجود داشته باشد و یابنده ای آن کد را پیامک کند ،اطلاع رسانی پیدا شدن به مشتری ارسال خواهد شد،منتها اگر شارژ کاربری آن بیش از یکسال بوده و به پایان رسیده باشد صرفا فقط اعلام پیدا شدن به اطلاع مشتری خواهد رسید و جهت دریافت شماره یا آدرس دقیق یابنده میبایست در صورتیکه کد کاربری مشتری شارژ ندارد از لینک پیامک شده ،کاربری خود را حداقل 45700 تومان شارژ تا امکان اطلاع رسانی فراهم گردد.
30-آیا با خرید دو یا سه برچسب طرح غرامت ،نسبت به یک مدرک گمشده یا دسته ای از مدارک گمشده میشود دو یا سه برابر غرامت المثنی دریافت کرد ؟
خیر
در هر نوبت گمشده ،صرفا فقط و فقط یکبار آن هم به میزان هزینه المثنی قابل پرداخت خواهد بود و تسری خرید لیبل غرامت یا نصب چند لیبل غرامت روی یک مدرک ،دلیلی بر چند بار پرداخت کردن غرامت برای یک مدرک گمشده در همان نوبت نخواهد بود.31-آیا برای مشتری که از یک طرح غرامت یکبار خسارت غرامت المثنی دریافت کرده ،باز از همان طرح و کد اگر در همان یکسال مجدد گم کند ،می تواند غرامت دریافت کند؟
اگر مشتری در یکسال مدرک داری برچسب غرامت دوبار گم کند ،اگر در بار اول سقف ۳۰۰۰.۰۰۰ ریال خسارت غرامت المثنی را دریافت کرده باشد باید مجدد همان موقع کدش را تمدید و457.000 ریال شارژ کند.
ولی اگر مثلا ۱۳۰۰.۰۰۰ ریال نوبت اول خسارت غرامت المثنی در یافت کرده بود و نوبت دوم گمشدن هم زیر یکسال باشد ،صرفا تا سقف ۱۷۰۰.۰۰۰ ریال می تواند غرامت دریافت کند.
به عبارتی با هر بار دریافت غرامت کامل ۳۰۰۰.۰۰۰ ریال ، تعهد آنی یاب برای پرداخت غرامت نسبت به آن کد غرامت به پایان می رسد و یک فاصله عدم تعهد غرامت به مدت ۶۰ روز برای همان کد ملی و همان مدرک وجود دارد،مگر اینکه طرح جدیدی ثبت نام نماید ،
یعنی حتی با پرداخت مبلغ تمدید شارژ عضویت نمی تواند شخص بلافاصله مبلغ غرامت دوم را دریافت نماید.